کاربرد های مه ساز و بخارساز عموما شامل دو دسته کلی صنعتی و خانگی می باشد. این دستگاه های خانگی و صنعتی می توانند به عنوان ایجاد کننده رطوبت مناسب در محیط علی الخصوص در خانه و محیط های کاری خاص استفاده شوند. بخارساز یا رطوبت ساز ها همچنین کاربرد هایی در حوزه سلامت نیز دارند که شامل کاهش احتقان برای کودکان، ضدعفونی کردن هوا، جلوگیری از خشکی و جلوگیری از سرماخوردگی در فصل زمستان می باشند. در ادامه مقاله به معرفی این دستگاه ها، کاربرد های مه ساز و بخارساز و مزایای آن خواهیم پرداخت.

آشنایی با مه ساز ها و بخارساز ها

مه ساز ها یا رطوبت سازها که با عنوان بخار ساز نیز شناخته می شوند، از انواع تجهیزاتی هستند که برای افزایش رطوبت فضا مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه ها همانطور که از نام آن پیداست، می توانند سبب مرطوب شدن هوای خانه شما بشوند.

رطوبت هوا معمولا در طول فصل های خشک مانند زمستان و تابستان و همچنین آب و هوای مناطق خاص، یک ضرورت به حساب می آید که باید مورد توجه قرار گیرد. شما باید توجه داشته باشید که وجود رطوبت برای آب و هوای محل زندگی تان می تواند در دراز مدت تاثیر گذار باشد.

کاربرد های مه ساز و بخار ساز می تواند در دو دسته صنعتی و خانگی تقسیم بندی شود که در ادامه در مورد آنها بحث خواهیم کرد.

 کاربرد های مه ساز و بخارساز

ویژگی های بخارساز ها

در واقع رطوبت ساز را می توان یک جعبه محکم بسته شده دانست که شما می توانید به کمک آن یک به اصطلاح ریز اقلیم برای اطمینان از رطوبت نسبی پایدار (RH) در محیط ایجاد کنید.

این بخارساز ها از دو قسمت تشکیل می شوند که عبارتند از:

  • کیت Humidor : یک کیت مرطوب کننده ممکن است حاوی لوازم جانبی رطوبت گوناگونی باشد: رطوبت ساز ، رطوبت سنج و دماسنج. هر قسمت نقش مهمی را ایفا می کند ، اما تنها وسیله ضروری دستگاه مرطوب کننده است.
  • رطوبت ساز : دستگاه های بخار ساز ممکن است از یک ظرف پلاستیکی و سوراخ دار تشکیل شده باشند که در داخل آنها کف یا اسفنج قرار گرفته است. همچنین با توجه به ویژگی های مه ساز ها با توجه به قابلیت هایی که دارند، آب می تواند با گیلیکول یا مایعات گلیسیرینی ترکیب شده تا به وسیله این دستگاه ها بتوان بخار های متفاوتی تولید کرد. اجزای اصلی یک ماشین رطوبت ساز عبارت است از: مایع ماشین مه، پمپ، نازل، مبدل حرارتی، ریموت کنترل.

 کاربرد های مه ساز و بخارساز

انواع بخارسازها

امروز بخور ها یا بخارساز ها به طور کلی در دو نوع در بازار وجود دارند. بخارساز های صنعتی و خانگی.

هم می توان این دستگاه ها را به چهار نوع دیگر نیز تقسیم بندی نموده که عبارتند از:

  • رطوبت ساز های پروانه ای یا دیسکی: که ارزان ترین نوع از دستگاه های بخارساز محسوب می شوند.
  • رطوبت سازهای نازلی یا شلنگی
  • بخارساز های التراسونیک
  • بخور های پرتابل که معمولا ابعاد کوچکی داشته و قابل حمل می باشند و می توان آنها را در مسافرت ها و … همراه خود جابه جا کرد.

 کاربرد های مه ساز و بخارساز

کاربرد های مه ساز و بخارساز

همانطور که گفتیم، کاربرد های مه ساز و بخارساز می توانند به صورت خانگی و صنعتی باشند. در کاربرد های مه ساز و بخارساز خانگی باید به میزان رطوبت محیط توجه کرد.

رطوبت کم ممکن است در آب و هوای خشک و کویری یا در فضای باز با هوای گرم رخ دهد. در زمستان ، به ویژه هنگامی که هوای بیرون از محیط داخلی گرم می شود، رطوبت ممکن است به حداقل 10-20٪ کاهش یابد. این رطوبت کم با خشک شدن غشاهای مخاطی مانند پوشش بینی و گلو همراه است که می تواند اثرات منفی بر سلامتی بگذارد و می تواند موجب تداخل در تنفس فرد شود.

رطوبت کم همچنین می تواند روی مبلمان چوبی تأثیر بگذارد و باعث کوچک شدن و کاهش کیفیت چوب یا ترک خوردگی قطعات شود. كتابها ، مقالات و آثار هنري ممكن است در رطوبت بسيار كم شکننده شوند.

علاوه بر این، الکتریسیته ساکن ممکن است در شرایط رطوبت کم، باعث خرابی در وسایل نیمه هادی، چسبیدن گرد و غبار و ذرات کوچک بر روی سطوح شارژ شده الکتریکی و مشکلاتی از این قبیل بشوند. در تصویر زیر شما می توانید یک نمونه بخارساز صنعتی را مشاهده کنید.

 کاربرد های مه ساز و بخارساز

کاربرد های مه ساز و بخارساز ( قسمت دوم )

یکی دیگر از جنبه هایی که باید در کاربرد های مه ساز و بخارساز به آن توجه شود، کاربرد های صنعتی این دستگاه ها می باشند.

از رطوبت سازهای صنعتی وقتی استفاده می شود که باید یک سطح رطوبت خاص در محیط حفظ شود تا از ایجاد الکتریسیته ساکن جلوگیری شود یا خصوصیات مواد حفظ شده و از یک محیط راحت و سالم برای کارگران یا ساکنان آنجا اطمینان حاصل شود.

مشکلات و بیماری های ایستا در صنایعی از قبیل بسته بندی ، چاپ ، کاغذ ، پلاستیک ، پارچه ، الکترونیک ، ساخت خودرو و داروسازی رواج دارد. اصطکاک می تواند زمانی که رطوبت زیر 45٪ رطوبت نسبی (RH) باشد ، استاتیک ایجاد کرده و موجب ایجاد جرقه شود.

در کاربرد های صنعتی باید به این نکته توجه شود که رطوبت بین 45 تا 55 RH  استاتیک را کاهش داده، در حالی که رطوبت بالای 55 RH تضمین می کند که استاتیک هرگز ساخته نمی شود. به همین خاطر است که انجمن مهندسان گرمایشی ، برودتی و تهویه مطبوع آمریکا (ASHRAE)، به طور سنتی طیف وسیعی از درجه رطوبت 45-55٪ RH را در مراکز داده برای جلوگیری از جرقه هایی که می تواند به تجهیزات فناوری اطلاعات آسیب برساند توصیه کرده است. همچنین از رطوبت ساز ها توسط سازندگان نیمه هادی ها و در اتاق های عمل بیمارستان استفاده می شود.

از دیگر کاربرد های مه ساز و بخارساز در صنعت همچنین می توان به چاپگرها و تولید کنندگان کاغذ اشاره نمود که آنها از دستگاه های مرطوب کننده برای جلوگیری از کوچک شدن و پیچ خوردگی کاغذ استفاده می کنند.

حفظ طراوت مواد غذایی در برابر خشکی ناشی از درجه حرارت گرم از دیگر کاربرد های مه ساز و بخارساز است که در اتاق های سردخانه برای رطوبت لازم است. موزه های هنری از رطوبت سازها برای محافظت از آثار حساس هنری ، به ویژه در گالری های نمایشگاهی استفاده می کنند.

 کاربرد های مه ساز و بخارساز

مزایای و دیگر کاربرد های بخارساز ها

همانطور که در ابتدای متن در قسمت معرفی بخارساز نیز اشاره شد، کاربرد های مه ساز و بخارساز می تواند شامل حوزه های مختلفی باشد. به طور کلی استفاده از این دستگاه های رطوبت ساز می تواند مزایایی به همراه داشته باشد که عبارتند از:

  • جلوگیری از خشکی پوست: هوای خشک و سرد باعث می شود تا  رطوبت در پوست شما کاهش یافته و باعث خشک شدن آن شود. به همین خاطر یک مرطوب کننده می تواند با تولید بخار، رطوبت را در محیط ایجاد کرده و در طول ماه های زمستان و تابستان بسیار موثر و مفید باشد.
  • شفابخشی سریعتر: جالب است بدانید که یک مرطوب کننده با مرطوب نگه داشتن معابر و سینوس های بینی شما، سرعت بهبودی و بدست آوردن سلامتی را با کاهش سرفه و عطسه شما بالا خواهد برد.
  • حفاظت از سینوس ها: اگر شما دارای بیماری زمینه ای در سینوس هایتان هستید و یا دچار عفونت های سینوسی می شوید، مرطوب کننده ها از جمله دستگاه هایی هستند که برای شما توصیه می شوند. در واقع این بخارساز ها با مرطوب نگه داشتن هوا و در نتیجه مرطوب کردن سینوس هایتان، بدن شما را در برابر خفگی یا احساس تنگی نفس ناشی از این بیماری، مقاوم تر خواهند کرد.
  • کاهش خرناس های خواب: اگر شما یا شریک زندگی تان خرخر می کنید، یک رطوبت ساز می تواند در این زمینه کمک کند. هنگامی که گذرگاه های سینوس خشک شوند ، افراد تمایل به خروپف بیشتری دارند. بنابراین در اینجا رطوبت ساز ها با ایجاد هوای مرطوب و احساس گرمی سبب می شوند تا شما با خرناس کمتر، خواب بهتری داشته باشید.