دستگاه میکسر صدا با صوت و صدا سروکار دارد. کسانی که به هنر آهنگسازی علاقه دارند می توانند با استفاده از این دستگاه و مدل های مختلف میکسرهای صدا، به کار آهنگسازی بپردازند. ابتدا به اختصار میکسر صدا را معرفی می کنیم، سپس مدل های مختلف میکس کننده صوت و صدا را به شما معرفی می کنیم.

 میکسر صدا

دستگاه میکسر صدا چیست؟

همانطور که اشاره کردیم میکسر صدا، صوت را دریافت می کند، ترکیب می کند، پردازش می کند و بر آن نظارت می کند. برخی برنامه های مشابه مختص موبایل و تبلت کاری مشابه دستگاه میکسر انجام می دهند و اگر می خواهید حرفه ای به آهنگسازی بپردازید باید به سراغ دستگاه میکسر صدا بروید.

 میکسر صدا
میکسر صدا در چهار موقعیت ممکن قابل استفاده است:

  • اجرای کنسرت زنده
  • استودیوی ضبط صدا
  • مراسم پخش سخنرانی
  • در فیلم ها، تلویزیون

انواع میکسر صدا

به طور کلی مدل های بی شمار میکسر صدا وجود دارد، ولی اگر کاربرد میکسر را در نظر بگیریم این چند مورد مهمترین انواع میکسر صدا و صوت هستند:

  • میکسرهای نرم افزاری
  • میکسر دیجیتال
  • میکسر آنالوگ
  • میکسرهای دی جی (DJ)
  • پاور میکسر
  • میکسرهای استودیویی

تفاوت های بین میکسر آنالوگ و دیجیتال

هر کدام مزایا و معایب مربوط به خود را دارند. بزرگ ترین مزیتی که میکسر صدای دیجیتال نسبت به آنالوگ دارد این است که میکسر دیجیتال قابلیت ذخیره تمام تنظیمات صدا را، حتی افکت ها را، دارا می باشد. در حالی که در میکسرهای آنالوگ تمام کارها به صورت دستی انجام می شود و این میکسرها قابلیت ذخیره سازی اطلاعات را ندارند. مزیت مهم میکسر صدای آنالوگ نسبت به میکسر دیجیتال این است که فرآیند ترکیب سیگنال ها با استفاده از مدار آنالوگ و از تمامی کانال ها صورت می گیرد و یک بعد خوشایند را به سیگنال اضافه می کند که برای شنوندگان آشنایی دارد. میکسرهای دیجیتال سیگنال را صرفا توسط کدهای باینری دیجیتال یعنی 0 و 1 مورد پردازش قرار می دهد. میکسر آنالوگ در استودیوهای خانگی و کوچک محبوبیت زیادی دارد. همچنین نسبت به میکسر دیجیتال مقرون به صرفه است.

 میکسر صدا

پاور میکسرها

در یک اجرای زنده، پاور میکسر بسیار مناسب است. با استفاده از پاور میکسر دیگر نیازی به نصب آمپلی فایر به صورت جداگانه نیست تا بلندگوها را تغذیه کند. پاور میکسرها دارای اندازه های بسیار متنوع و تنظیمات مختلف می باشند. پاور میکسرها قادر هستند جوابگوی همه چیز از خواننده و نوازنده گرفته تا یک گروه موسیقی کامل با بلندگوهای اصلی و مانیتوری قدرتمند باشند.

پاور میکسرها معمولا دارای امکانات کوچک و بزرگی هستند و می توانند فرآیندهای افکت گذاری و اکولایزر (Equalizer) و موارد دیگر را برای شما مهیا کنند. در اجراهای انفرادی یا حتی گروهی در مکان های کوچک که به مهندسی صدا مطابق با شرایط نیاز می باشد، استفاده از پاور میکسرها بسیار ساده است.

میکسرهای نرم افزاری

در این نوع میکسر، موزیسین برای میکس صدای ضبط کرده، به جای اینکه از کنسول های بزرگ میکسر استفاده کند، از نرم افزارهای صوتی مانند نرم افزار میزبان داو یا Daw استفاده می کند. به خاطر اینکه این کار باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه، فضا و زمان می شود. همچنین میکسر نرم افزاری چون که در یک فضای کوچک دارای فیدرهای فشرده است و فیدر فیزیکی ندارد، قابلیت اتصال به کامپیوتر را دارا می باشد. بنابراین امروزه برای میکس صداهایی که از قبل ضبط شده اند از میکسر نرم افزاری استفاده می شود.

بررسی قطعات و عملکرد میکسر صدا

کانال ها

مهمترین شاخصه برای درک میکسرها، درک کانال ها می باشد. تقریبا در تمامی میکسرها، کانال ها به شکلی نواری مانند قرار دارند. کانال ها در واقع مسیرهای سیگنال ها می باشند. یعنی یک سیگنال از طریق کانال وارد دستگاه می شود، کانال با افزایش ورودی آن سیگنال را تقویت می کند. میکسری که کانال های بیشتری دارد امکان اتصال بیشتری را دارا می باشد. میکسرها می توانند به میکروفون یا دستگاه های سطح خط (Line-Level) مانند یک آمپلی فایر و پری آمپ (Preamp) را دارا می باشند. پری آمپ مداری است که جریان تضعیف شده را تقویت می کند تا به سطح استاندارد برسد.

 میکسر صدا

Gain

روی میکسرهای مرغوب یک برچسب Gain، Sens یا Trim وجود دارد. وظیفه گین افزایش فرکانس ورودی است. طرز عملکرد به این صورت است که سیگنال وارد می شود که از صوت های مختلفی در ولوم های مختلفی تشکیل شده است. به صورت طبیعی فرکانس بالا رفته و برخی از سیگنال های بسیار ضعیف حذف می شوند. برخی تصور می کنند وظیفه ولوم گین تنظیم نوع و کیفیت صدا است. در حالی که از گین برای افزایش میزان صدای ورودی استفاده می شود. اگر تنظیمات Gain تغییر کند صدای مانیتورها و وسایل کمکی دیگر تحت تاثیر قرار می گیرند. بنابراین باید مراقب بود.

تنظیم اکولایزر (EQ) میکسر

وظیفه اکولایزر تقویت و یا برش فرکانس های خاص جهت رسیدن به صدایی با کیفیت بهتر همراه با حذف صداهای مزاحم می باشد. قسمت اکولایزر اکثر میکسرهای صوتی تحت کنترل Gain هستند که از قسمت های مختلفی نیز تشکیل شده است. این قسمت ها دارای یک تا 13 ناب یا 3 تا 33 فیدر می باشد.

اکولایزر ها به سه قسمت عمده تقسیم می شوند:

·        بیس Bass

·        میدرنج Mid

·        تریبل Hi

بسیاری از میکسرهای دیجیتال در هر کانال خود دارای اکولایزر گرافیکی نیز هستند. کار با اکولایزر بسیار جذاب است ولی برای این بتوانید بر این قسمت مسلط شوید باید مدت ها تمرین کنید. بهتر است اکولایزر را روی حالت فلت (Flat) که در این حالت فرکانس افزایش نمی یابد یا برش نمی خورد، قرار دهید. مهمترین قسمت های دیگر میکسر صدا عبارت است از: خروجی های کمکی Aux، فیدر، گروه فیدر، توان فانتوم یا Phantom Power، دکمه قطبیت یا Polarity، دکمه پد، و … .